2010-04-22

Įspūdis: Pescara




Kiek reikia laiko pažinti miestą? Penkių, dešimt, penkiasdešimt metų, viso gyvenimo, o gal tik savaitės, trijų dienų? O ką galima suprasti nežinomoje vietoje atsiradus viso labo vienai valandai? Nebent tai, ar norėtum čia dar kartą sugrįžti, ar patiktų čia gyventi.

Man taip nutiko du kartus. Pirmąjį, dar rudenį, pasitaikius progai susipažinau su netoli Florencijos esančiu Prato. Net nuotraukų nespėjau padaryti, tačiau ištarti aišku ''ne'' užteko pusvalandžio. Šį kartą valandžiukei buvau ''užbėgusi'' į Peskarą (it. Pescara), Abrucų (it. Abbruzzo) regiono provinciją prie Adrijos, gyventojų skaičiumi kiek lenkiančią Klaipėdą. Laiko nedaug, o mano tikslas susidaryti kuo aiškesnį miesto vaizdą ir nuspręsti dėti pliusą ar minusą.



Miestas modernus ir tipinio itališko senamiesčio (citta vechia arba centro storico) neturi, o tai tik dar labiau žadino mano smalsumą, juk tokios vietos dažniausiai ''rizikuoja'' būti neįdomios. Faktas, jog provincija įsikūrusi prie jūros vertė prisiminti industrinį ir pilką uostamiestį Ankoną (it. Ancona), tačiau Peskara, nors diena ir buvo apsiniaukusi, pilkuma nei iš tolo nekvepėjo. Startuoju nuo netoli centro esančios automobilių stovėjimo aikštelės, sparčiu žingsniu judu ton pusėn kur, intuicija kužda, turėtų būti miesto širdis.
















Plati ir judri centrinė gatvė, gausybė parduotuvių ir žmonių srautai...medžiai! Kokia retenybė Italijos miestų gatvėse! Nudžiungu, nes primena namus, nes gražu, kai miestas žalias. Geeerai, sau galvoju, bet kažkur gi turi būti (tikiuosi!) ta centro dalis, kur eismas sulėtėja, kur yra suoliukai ir kavinukės, kur gyventojai mėgsta tiesiog būti. Kartais tai vos viena gatvė, o kartais, kaip, pavyzdžiui, Romoje, dešimtys kvadratinių kilometrų!



Yra! Ir ne viena. Yra ir plačių aikščių ir nedidelių parkelių ir prospektas, kuriuo automobiliai nevažiuoja ir modernaus meno muziejus ir ir ir....paplūdimys...jūra! Visai čia pat, šalia centrų centro. Ir žinoma, visa lungomare zona - chalet, restoranų, picerijų, ledainių, klubų ir palmių alėja! Išsyk nusprendžiu, jog čia turėtų būti smagu vasaros sezono metu, jog tokias vietas turėtų mėgti šurmulio ir pramogų ieškantys poilsiautojai, o ir vietiniai gyventojai turėtų džiaugtis gyvenantys didmiestyje šalia gamtos.


















Uždėjau pliusą. Šiame mieste gyventi ir čia sugrįžti galima. Galbūt aš klystu, juk mano įspūdis viso labo yra tik vienos valandos rezultatas! Gal kas galit papasakoti daugiau?


2 komentarai:

  1. Na, Pescara išties yra žavi. Malonūs žmonės, miestas nėra didelis, tačiau labai jaukus, o ten jautiesi lyg Kaune ar Vilniuje, viskas atrodo sava. O, ką čia parašėte, tikra tiesa. Tikrai norisi ten grįžti, nors jau ne vieną kartą buvau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. tikra tiesa. Esu buvusi ne karta, nes ten gyvena mano mama :) dievinu Peskara, nes is tiesu ten jautiesi kaip namuose. Maistas, zmones, aplinka...viena vertus priemestie, taciau pramogu, parduotuviu yra gana daug.

    AtsakytiPanaikinti