2009-09-10

Kaktusinės figos - nedaug ir atsargiai



Drąsiai imu į rankas, gniaužiu delne tarsi tai būtų slyva.
- Atsargiai, - sako man Mikis.
- Eik tu, žiūrėk, nieko tokio. Spyglių visai nesijaučia! - o, kad tai dar geriau pademonstruočiau pavolioju abiejuose delnuose. Na, galvoju, tie opūs italai kaip visada perdeda. Mikis nieko nebesako, ramiai laukia ir keistai šypsosi...Po kelių minučių pincetu rankioju vos vos matomas rakštis...rankioju jas visą dieną...Kaktusinės figos...Gerai, jog paklausiau patarimo kąsti atsargiai, nes būčiau ir dantis susitrupinusi...

Jeigu ir jums dar neteko jų ragauti - ATSARGIAI! Vis tik tai kaktuso vaisiai, su visomis kaktusinėmis savybėmis. Odelėje yra galybė plika akimi nematomų spygliukų, o vidus prikimštas gana stambių ir tvirtų sėklų (valgoma kartu su jomis). Verta šiek tiek pavargti dėl lengvai saldaus sultingų vaisių skonio (jeigu pirksite jas Lietuvoje, palaikykite kol taps rausvos. Kažkada Maximoje teko matyti visai neprinokusias, geltonas).
Štai kokią techniką apdorojant kaktusines figas siūlo Mikis:















Kaktusinės figos (lot. Opuntia ficus-indica; it. Ficho d'India) - vaisiai plačiai kultivuojami Viduržemio jūros kraštuose, Afrikoje, Azijoje, Okeanijoje. Į Senąjį Žemyną iš Centrinės Amerikos augalą atvežė Kolumbo ekspedicija. Actekams kaktusinės figos buvo šventas augalas, turėjęs galybę svarbių simbolinių prasmių, bei vienas vertingiausių vienetų ekonominių mainų grandinėje.

Italijoje 90% šių vaisių auginama Sicilijos teritorijoje.
Augalas, beveik nereikalaujantis vandens, yra tikras lobis sausrų varginamiems kraštams. Vaisiuose gausu mineralinių medžiagų, kalcio, fosforo bei vitamino C.

Suvalgytas pernelyg didelis kaktusinių figų kiekis, dėl jose esančių sėklų, gali sudaryti kamštį storajame žarnyne, sukelti žarnų nepraeinamumą. Apskritai, jų vartojimas nepatartinas žmonėms turintiems problemų su žarnynu.

Tad atsargiai! Su kaktusinėmis figomis, kaip su ugnimi;)


7 komentarai:

  1. paprastesnis butas nulupti kaktuso vaisiu- idekit i lekste, ismeikit i viduri sakute, peiliu nupjaukit abu vaisio galus, perskroskit odele istrizai ir nuo tos perskrodimo vietos atsargiai peiliu lupkit odele zemyn, vaiziu laikot sakute , kol nulupat, po to iskeliat i kita lekstute ir skanaus... :D gyvenu graikijoje ir megaujuosi siais vaisiais , skanu ir labai puikiai valo zarnyna.. ;) siuo metu kaip tik ju sezonas valgau rytais po 4-5 vaisius po pusryciu ... ir kiek domejausi internete, tik jusu straipsnyje radau citata, kad rteikia saugotis kaip ugnies... keistoka, nes daugiau visur siuos vaisius tik giria... :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Isties! Su sakute atrodo tikrai paprasta ir nei menkiausio "pavojaus" prisirinkti spygliu! Aciu uz pasidalijima :)
    Na, o del tos ugnies tiesiog perspejau tuos zmones, kurie turi problemu su zarnomis. Kadangi pati nesu su tuo susidurusi, taciau Italiskoje wikipedijoje radau toki perspejima ir nors sios enciklopedijos informacija neverta taip jau aklai pasitiketi, del viso pikto paminejau ir as toki punkta :) Dar ten siulo valgyti figas su duona, kad tos seklos geriau nueitu, o taip pat minima, jog garsus italu poetas is Kalabrijos yra nuotaikingai aprases kaktusiniu figu kauliuku sukeltas bedas, vadinasi problema vistik galetu egzistuoti:)))Cia gal koks medikas galetu issamiau pakomentuoti, na o kol bedu nera linkiu smagaus, skanaus ir sklandaus valgymo :)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. ne labai patinka,bet pabandyciau valgyti tikiuosi skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Teko ir man prieš keletą dienų pačiupinėti šį vaisių🤣, spyglius rankiojau dvi dienas, skonis neypatingas

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tai mano mėgiamas vaisus.Na spigliukų tikrai nesijaučia gal todėl,kad praėjo ilgą kelią.Gyvenu Vokietijoje,tai tikrai šio nuostabaus vaisio yra visur tiek parduotuvėse,tiek turguose.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vaisius neypatigas savo skoniu. Neįsivaizduoju kaip galima su šakute ir peiliu ji kočioti po lėkštę. Tas pats kaip bulve skųsti pasidėjus ant lėkštės. Sėklos sudaro daugumą vaisiaus turinio ir labai kietos kaip galima jas kramtyti ? Šituos vaisius geriau palikti paukščiams.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šiandien kaip tik paragavau kaktusiniu figų. Tai buvo viename iš Maroko turgu ir pardavėjas taip vikriai nuo puses vaisiaus nupjovė odele laikydamas ji už kotelio, o tada beliko ji įsiurbti į burna kaip austrę

    AtsakytiPanaikinti