2009-08-27

Crostata - itališkas marmelado pyragas



Vienas iš receptų kurio žūtbūt turėjau išmokti yra šis nuostabus marmelado pyragas. Žmonės kalba, jog šis saldumynas yra ko gero seniausias iš visų itališkų gardėsių, o legenda apie jo atsiradimą siekia pagonybės laikus. Receptą padiktavo ir gamybos paslaptis atskleidė Mikio mama, o aš savo ruožtu juo pasidalinsiu su jumis.
Gaminamas jis visai paprastai, na, o kad dar skaniau ir paslaptingiau viskas kvepėtų, trumpai papasakosiu šio tradicinio ir laaabai populiaraus pyrago atsiradimo istoriją.


Legenda byloja, jog viskas prasidėjo sirenai Partenopei įkūrus savo buveinę Neapolio įlankoje. Kiekvieną pavasarį ji išplaukdavo iš vandenų ir vietos gyventojus užliedavo savo skambia daina. Dėkingi žmonės nusprendė deivei atsidėkoti paaukodami jai brangiausią ką turėjo. S
eptynioms mergelėms patikėjo įteikti dovanas: miltus (stiprybę ir klestėjimą), varškę (darbą ir jo vaisius), kiaušinius (gyvybės atsinaujinimą), kviečius virtus piene (dviejų karalysčių simbolį), apelsino žiedų nektarą (simbolizuojantį gamtos dosnumą), prieskonius (menančius apie tolimas tautas) ir cukrų (saldumo ir Partenopės dainos simbolį). Partenopė gautas dovanas atnešė dievams ir padėjo šalia jų pėdų. Dievai, tai įvertindami, iš gautų gėrybių sukūrė pyragą, kurį atidavė sirenai. Laiminga Partenope užuot suvalgiusi gardėsį dovanojo jį žemės gyventojams, už tai, kad šie jai buvę labai dosnūs.


Jums reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 150 g. cukraus
  • 50 g. sviesto
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 8 g. kepimo miltelių
  • 350 g. kvietinių miltų
  • Marmelado (jeigu naudosite uogienę žiūrėkit, kad nebūtų per skysta)


Dubenėlyje šakute išplakite kiaušinius, supilkite cukrų ir dar kartą viską gerai išplakite.

Keptuvėje išlydykite sviestą, jį atvėsinkite ir supilkite į cukraus ir kiaušinių plakinį. Išmaišykite.
Įpylę tris šaukštus alyvų aliejaus ir dar kartą viską permaišę įberkite kepimo miltelius (tešlos skonį galima paįvairinti įlašinus šiek tiek sambucos, anyžių ar kito mėgiamo likerio). Išmaišykite.
Po truputį berkite miltus nuolat maišydami šakute. Kai taps sunku maišyti šakute iškrėskite tešlą ant lentos ir pasibarstę rankas miltais lengvai ją paminkykite. Tešla turėtų būti gana minkšta (kaip šiltas plastelinas), lipti prie rankų (todėl jas nuolat miltuokite).
Paruoškite kepimo form
ą (apskrita, žemu krašteliu) ją ištepdami aliejumi bei padengdami plonyčiu sluoksniu miltų (žr. nuotr. kairėje). Paruoštą skardą išklokite tešla, miltuotomis rankomis skirstykite, klijuokite ją kad būtų tolygi, suformuokite kraštelius (žr. nuotr. dešinėje).
Atidėkite mažą gabalėlį tešlos pyrago paviršiaus juostelėms suformuoti. Užpildykite paviršių marmeladu, negailėkite, gerai padenkite juo visą pyrago plotą. Suformavę iš tešlos likučių juostelių ornamentą uždenkite juo marmeladinį paviršių. Pabarstykite riešutais iš šaukite į 180 C karštumo orkaitę. Kepkite apie 40 min.

Buon Appetito! :)


Naudingos nuorodos:

http://crostata.myblog.it/




2 komentarai:

  1. Šiandien iškepiau. Truputį su nelaimėm - mano forma 31cm skersmens, dabar supratau, kad didelė :) Tešlos pagal tavo receptą neužteko... Ir miltai baigėsi... Tai teko važiuoti miltų pirkti. Tada jau užteko, bet neužteko džemo (kad galima du skirtingus naudoti, tiesiog perskyrus, sugalvojau per vėlai :) ). Pirkti nebenorėjau, tai užtepiau ploną sluoksnį... Truputį sausas dėl to gavosi, bet kitą sykį bus 10 balų kaip nieko :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagu,kad išbandei receptą ir pasidalinai patyrimu!:) Aš kuomet pirmą kartą jį dariau (pagal tą patį receptą) man visai nieko nesigavo ir tik po draugo mamos demonstracijos viskas pavyko puikiai :)Mat visas sudėtingumas pajusti kokia turi būti tešla. Tikrai labai minkšta ir minkant nemiltuotomis rankomis baisiai limpa :) Tad po ranka geriau jų turėti daugiau...na, kiekvienas pabandęs paskui atranda savo būdą;) Mano forma 25 cm, marmelado tenka tikrai nemažai sunaudoti. Apskritai, galima prisigalvoti visokiausių variantų kuo užpildyti paviršių!:)Linkiu tau ir toliau drąsiai kepti crostatas ir eksperimentuoti į valias!:):)

    AtsakytiPanaikinti