2010-04-23

Italų džiaugsmas - i gnocchi




Šie ''kleckiukai'' iš virtų bulvių ir miltų Italijoje valgomi kaip pirmasis patiekalais ir kartais pakeičia, atrodo nepakeičiamus, makaronus. Kaip ir pasta, pateikiami su įvairiausiais padažais, kokiais, dažniausiai priklauso nuo regiono kulinarinių tradicijų. Populiariausias, žinoma, pomidorų, na, o lietuviškam skrandžiui, spėju, tinkamiausia čia pasirodys grietinė.
I Gnocchi (liet. tariama i njoki) galima gaminti ne tik iš bulvių, bet ir manų kruopų ar kukurūzų miltų.
Italai, nesuprantu kodėl, tiesiog dievina šiuos ''kleckiukus'', gal dėl to, kad šiuose kraštuose patiekalai iš virtų bulvių nėra labai dažnas reiškinys.

Gamyba daugiau nei paprasta! Sutrinkite išvirtas bulves (dviem žmonėms užtenka kokių 5-6 didelių bulvių). Italai bulvių trynimui naudoja štai tokį prietaisą, vadinamą passaverdure, kuris bulves sumala į smulkius siūlelius, masė tampa puri ir lengva:




Jei neturite nieko panašaus į tai, naudokite tiesiog mėsmalę.
Į bulvių masę įmuškite vieną kiaušinį ir berkite miltų tiek, kad gautumėte minkštą, prie pirštų nelimpančią ir patogią kočioti tešlą. Rankomis formuokite ''gyvačiukes'' (žr. pav.), kurias sukapodami gausite njokius. Pabarstykite juos miltais, kad nepriliptų prie paviršiaus.














Prieš virdami paruoškite padažą: tradicinį pomidorų, apie kurį jau esu jums pasakojusi (žr. čia) arba bet kokį kitą, jūsų mėgiamą. Mes gi šį kartą darėme eksperimentą ir njokius paruošėm su aštriu česnakiniu aliejaus ir petražolių padažiuku: alyvuogių aliejuje vos vos pakepinkite sutrintą česnako skiltelę, įberkite žiupsnelį čili pipiriukų ir netrukus įpilkite pusę stiklinės vandens. Kai vanduo kiek nugaruos, sudėkite kapotas petražoles. Viskas :)

Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite njokius, virkite kol jie iškils į paviršių (apie penkias minutes). Nukoškite, sumaišykite su pasirinktu padažu ir nedelsiant patiekite. Pabarstykite tarkuotu parmezanu. Skanaus!





P.s. Nuotraukoje viršuje matote njokius paruoštus su česnakų ir petražolių padažu, o nuotraukoje apačioje su pomidorų.

1 komentaras:

  1. O, pagaliau supratau, kam skirtas sis prietaisas ;-))Toskanoj viloj radau ir bandziau naudot (galvojau, gal darzovem smulkinti), bet nesigavo.O i gnocchi specialiai uzsisakinejau su trintais pomidorais, kad zinoti, koks turi gautis skonis.Labai panasu i mociutes kleckiukus...

    Zemaite

    AtsakytiPanaikinti